AanbidiengCheck.nl logo

Waar moet ik op letten bij het kopen van een robotstofzuiger?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een robotstofzuiger?
Redactie20 Nov 2023

Ze zijn al een tijdje te verkrijgen op de markt, namelijk de robotstofzuigers. Met een robot stofzuiger kan je vanuit je luie stoel toekijken hoe een robot je huis stofzuigt, ideaal dus!

Misschien vraag jij jezelf af: Maar moet ik op letten bij het kopen van een robotstofzuiger?

Welke robotstofzuiger past nou het beste bij jou, tja dat is een zeer persoonlijke vraag, maar wij zullen je hierbij gaan helpen. Er zijn namelijk diverse factoren die meespelen in de beslissing naar de beste koop. Dit zijn enerzijds het gebruiksgemak en de navigatie van het product. Over het algemeen zijn de zes onderstaande punten de belangrijkste punten waarop je moet letten bij het aanschaffen van een robotstofzuiger

Schoonmaakprestatie

De hoofdtaak van een stofzuiger: de schoonmaakprestatie is natuurlijk wel het allerbelangrijkst. Onder schoonmaakprestatie is het natuurlijk wel lastig om te meten wat precies de kwaliteit is. Voor de schoonmaakprestatie kan er ook wel gekeken worden naar de zuigkracht van de robotstofzuiger, deze wordt over het algemeen wel uitgedrukt in een getal: Pa. Hoe hoger dit getal is, hoe sterker de zuigkracht van de robotstofzuiger.

Navigatie

Het is natuurlijk belangrijk dat je draadloze stofzuiger de weg kan vinden in je huis of bijvoorbeeld op kantoor. Hoe beter de navigatie is van de robotstofzuiger, hoe beter hij de weg kan vinden en hoe sneller de klus geklaard is. Dit is fijn, want robotstofzuigers hebben over het algemeen een nadeel, en dat is het geluid. Robotstofzuigers die over bijvoorbeeld meer en vooral betere sensoren beschikken kunnen daarom beter de weg scannen. Waardoor deze stofzuigers sneller klaar zijn en het geluid eerder weg is. Robotstofzuigers zijn namelijk super slimme apparaten met verschillende (infrarood)sensoren, waardoor de omgeving volledig gescand kan worden.

Batterij en accu

Ook een zeer belangrijk aspect bij het kopen van een robotstofzuiger is het gemak van een docking station. Een docking station is een plaats waar de robotstofzuiger heen kan rijden, zodat hij automatisch wordt opgelopen. Er zijn namelijk wel robotstofzuigers op de markt die bijvoorbeeld niet werken via een docking station, hiervoor dien je met de hand de robotstofzuiger op te laden. Met een docking station heb je dit probleem dus niet, maar hiervoor dien je dus wel een plek te hebben in je huis.

Onderhoud

Onderhoudsvrije robotstofzuigers, tja die zijn er helaas niet. Na verloop van tijd moet je bijvoorbeeld de stofbak legen of bijvoorbeeld de borstels reinigen. Indien je zo weinig mogelijk onderhoud wilt aan een robotstofzuiger, dan is het zaak dat je een robotstofzuiger neemt met een grote stofbak, waardoor de stofzuiger een langere tijd niet geleegd hoeft te worden.

Oppervlakte

Ook een belangrijk punt bij het kopen van een robotstofzuiger is de grootte van het oppervlakte van wat de robotstofzuiger aan kan. Beschik je over een groot huis, dan moet je goed kijken naar de specificaties van de desbetreffende robotstofzuiger of deze wel het oppervlakte kan overbruggen. De basis robotstofzuigers kunnen een afstand van 70m2 stofzuigen, maar er zijn ook geavanceerdere modellen die wel meer dan 100m2 kunnen stofzuigen.

Geluidsniveau

Ook wel een dingetje en eigenlijk ook misschien wel het grootste nadeel van een robotstofzuiger, namelijk het geluidsniveau. Robotstofzuigers zijn over het algemeen namelijk wat lawaaierig. Over het algemeen beschikken ze over een geluidsniveau van tussen de 50 en 70 decibel. Toch is het belangrijk dat je op deze getallen gaat letten, want het verschil in geluidsniveau (zeker voor een robotstofzuiger) tussen 50 en 70 decibel is wel degelijk een groot.

Laatste artikelen

Bekijk de laatste artikelen!