AanbidiengCheck.nl logo

De verschillen tussen een modem en een router!

Redactie28 Oct 2023

Wij krijgen deze vraag wel eens vaker van mensen: wat is nou het verschil tussen een modem een router?

Het zijn twee apparaten die vaak met elkaar worden verward. Mensen denken daarom vaak dat een modem en een router dezelfde functie hebben. Op zich zit daar ook wel een kern van waarheid in, want beide apparaten zijn van belang voor je wifi (internetverbinding).

In dit artikel zullen wij van wifimagazijn.nl je een duidelijk antwoord geven op deze vraag, zodat je meteen weet wat de functie is van beide producten en waar nou precies het verschil zit tussen een modem en een router.

Wat is een modem?

Een modem is wel het belangrijkste apparaat om een internetverbinding tot stand te brengen, heb jij geen modem? Dan heb je sowieso geen internetverbinding in je huis.

In de praktijk zorgt een modem ervoor om internet te creëren. Als eerste zorgt juist de modem ervoor dat het signaal van je internetprovider (kabel, glasvezel of ADSL) wordt omgezet naar een signaal wat jij kunt krijgen om binnenshuis een internet signaal door te sturen.

Wat is een router?

Een router is apparaat wat ervoor zorgt dat het internet in je huis wordt verdeeld. Het is vaak zo dat de men internet gebruikt over meerdere apparaten en systemen. Tegenwoordig zijn er zelfs wifi deurbellen of wifi thermostaten die zijn verbonden met het internet.

Een router zorgt ervoor dat het internetsignaal op een juiste en vooral een goede wijze wordt verdeeld over al deze apparaten. Je router beschikt namelijk over een IP-adres, dit is een soort van sleater waardoor je meerdere apparaten kan verbinden met met het internet. Een router is eigenlijk wel een van de belangrijkste apparaten voor het creëren van een smarthome. Met behulp van een router ontstaat er een netwerk waar verschillende (wifi) apparaten zich op aan kunnen sluiten. Je router zorgt zowel voor een Wifi netwerk of een bekabeld netwerk.

Conclusie

Beide apparaten zijn van belang voor het creëren van een internetverbinding in je huis. Als je een nieuwe router en modem nodig hebt voor in huis, dan kan je dat ook simpel doen, door bijvoorbeeld een router te kopen met een ingebouwd modem. Deze zijn tegenwoordig ook de op markt en dit bespaart je weer wat installatietijd.

Wij hopen je in dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd over de algemene mogelijkheden en de verschillen tussen een router en een modem. Indien je nog meer vragen hebt over deze twee producten, laat het ons dan weten door te reageren onder dit bericht.

Laatste artikelen

Bekijk de laatste artikelen!