AanbidiengCheck.nl logo

Slimme robotgrasmaaier kopen? Onze tips!

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme robotmaaier.

Slimme robotgrasmaaier kopen? Onze tips!
Redactie20 Nov 2023

Tegenwoordig worden apparaten steeds slimmer en dat levert verschillende voordelen op, want producten staan hiermee steeds beter met elkaar in verbinding. Een deze smarthome producten zijn de slimme robotgrasmaaiers. Het voordeel van deze producten is dat jij ten alle tijden over een mooi gazon beschikt! Ben jij bijvoorbeeld een persoon die juist niet beschikt over die groene vingers, maar wel wilt beschikken over een goed onderhouden grasmat? Dan is een slimme robotmaaier zeker een goede keus.

Maar als jij overgaat tot een koop van een van deze slimme robotgrasmaaiers, dan is het natuurlijk wel handig dat jij weet wat de mogelijkheden zijn en wat de beste opties zijn. Wij geven in dit artikel vijf handige tips voor het kopen van een slimme robotmaaier.

Voordelen van een slimme robotgrasmaaier

Slimme robotgrasmaaier zijn tegenwoordig zeer handige producten en levert vooral gemak op bij de consument. Jij kan lekker in je hangmat of op de bank liggen, terwijl het gras voor je wordt gemaaid. Daarom neemt een slimme robotmaaier daarom veel werk uit handen. Daarnaast zorgt er een slimme robot grasmaaier ervoor dat je gras continu goed wordt onderhouden.

Een ander voordeel van een robotgrasmaaier, is dat jij met de meeste maaiers werkt met een draad dat jij langs de randen van het grasgebied moet plaatsen. Hierdoor blijft de slimme robotgrasmaaier maaien in het gebied wat jij hebt afgebakend. Voor het plaatsen van het draad zal jij natuurlijk wel in het begin even tijd moeten besteden, want dit is even een klusje. Voor het bevestigen van het begeleidingsdraad in de tuin kun jij het beste even schep pakken om vervolgens langs de randen van het gras ‘gleufjes’ te maken. Vervolgens kan jij dan gemakkelijk het begrenzingsdraad plaatsen in de gleuf die langs het gras loopt. Zorg er hierbij voor dat het begrenzingsdraad zo een 5 a 8 cm in de grond zit. Na een tijdje zal de gleuf vanzelf dicht gaan groeien, waardoor het jij het begrenzingsdraad helemaal niet meer ziet, maar de robotmaaier nog wel herkend.

Daarnaast zijn tegenwoordig robotgrasmaaiers zo slim dat hij automatische terugkeert naar zijn oplaadstation als hij werkt dat hij leeg begint te raken. Vaak heeft een goede robotgrasmaaier zo een 55 tot 65 minuten nodig om dan zijn werk op volle accu weer te hervatten. Zo kan het wezen dat de robotgrasmaaier bij grotere gazons, zijn werk in tweeën of in drieën verdeeld. Sommigen robotgrasmaaier zo tegenwoordig zo slim dat deze apparaten precies analyseren waar zij nog moeten maaien.

Ook kun jij je voorkeuren instellen bij een slimme robotmaaier. Zo kun jij bijvoorbeeld aangeven dat de robotgrasmaaier elke vrijdag moet maaien in de ochtend of elke dag in de middag. Tevens kun bij elke slimme robotmaaier je eigen maaihoogte vaststellen, vaak lopen de maaihoogtes van de robotgrasmaaier uiteen van minimaal 20 tot maximaal 60 millimeter.

Slimme robotgrasmaaiers beschikken over een anti-diefstal modus, waardoor de kans dat het apparaat gestolen wordt een stuk kleiner is. Tevens kunnen slimme en geavanceerde robot grasmaaier een bijdrage leveren aan de graskwaliteit. Deze robotmaaiers beschikken vaak over een desbetreffende mulchfunctie.

In het kort heeft dus een slimme robotgrasmaaier de volgende voordelen:

 • Jij hoeft zelf niet meer het gras te maaien.
 • Continu goed onderhouden grasmat
 • Snel en slim opladen
 • Instellen van de maaihoogte bij een robotgrasmaaier
 • Sommige robotgrasmaaiers beschikken over een anti-diefstal modus
 • Mulchfunctie zorgt ervoor dat de graskwaliteit wordt verhoogt

Vergelijken van een slimme robotgrasmaaier

Robotgrasmaaiers zijn niet allemaal hetzelfde. Zo zijn er verschillende fabrikanten op de markt, zoals de meeste bekende Husqvarna en Gardena. Ook tussen deze grote merken zitten diverse verschillen in de soorten specificaties. Zo zul jij als consument goed moeten nagaan op

 • Wat is de grote van mijn voor-of achtertuin waar de robotmaaier moet gaan maaien?
 • Wat is het aantal vierkante meter?
 • Wat is de kwaliteit van de het gras
 • In hoeverre zijn er stijgingspercentages aanwezig in de grasmat?
 • Welke functionaliteit heeft de robotmaaier om de kwaliteit te vergroten van de grasmat (beschikt de robotmaaier over een mulchfunctie > intern link op dezelfde pagina)
 • Hoe hoeverre is de robot grasmaaier smart?

Al deze bovenstaande punten zijn zeer belangrijk bij de aanschaf van een robotmaaier. Heb jij bijvoorbeeld een kleine voor-of achtertuin, dan zal jij waarschijnlijk al voldoende hebben aan een robotgrasmaaier die een maaioppervlakte van 250 vierkante meter kan maaien. Het voordeel hiervan is dat jij een hoop centen kan besparen op je portemonnee. Aan de andere kant heeft het geen zin om een robotgrasmaaier aan te schaffen die een maaicapaciteit heeft van 250 vierkante meter en om er vervolgens een stuk grond van 500 vierkante meter te gaan maaien. Hierdoor zal de robotgrasmaaier een heel stuk gras niet kunnen maaien, aangezien de capaciteit van deze maaier te klein is.

Robotgrasmaaier voor een klein gazon van 250 vierkante meter

Voor een robotgrasmaaier met een klein gazon of kleine tuin zal jij mogelijk gaan voor een robotgrasmaaier die een maaicapaciteit heeft van maximaal 250 vierkante meter.Het voordeel van een slimme robotgrasmaaier voor een kleine tuin is dat deze producten een stuk goedkoper zijn dan robotmaaiers met een grotere maaicapaciteit. De kosten voor een slimme robotgrasmaaier voor een kleine tuin zijn verkrijgbaar vanaf 450 euro en lopen uiteen tot maximaal 799 euro.

Onze tip voor een robotgrasmaaier voor een klein gazon is de Gardena sileno city 250. Dit is één van de slimste robotgrasmaaiers voor de kleine tuin. Met de SensorControl houdt deze compacte slimme robotmaaier bij hoe het gras groeit en hij past hier automatisch zijn maaifrequentie op aan. Daarnaast heeft deze robotmaaier slechts een geluidsniveau van 60dB en een bediening via de app.

Bekijk ook: Welke Gardena Sileno past bij mij?

Robotgrasmaaier voor een middelgroot gazon van 500 vierkante meter

Beschik jij over een groter van dan de 250 vierkante meter, dan zal jij al snel terecht komen bij robotmaaiers die een capaciteit hebben van 500 vierkante meter. Hierdoor is de maaicapaciteit van de slimme robotmaaier toch net even weer wat beter.

Voor middelgrote gazons kom jij bijvoorbeeld uit bij de Gardena sileno city 500. Deze robotmaaier heeft een grotere capaciteit dan de eerder genoemde sileno 250. Daarnaast beschikt deze maaier over dezelfde specificaties. Zo heeft deze slimme robotmaaier ook een bediening via de app (Gardena Smart System) en beschikt hij ook over de SensorControl.

Robotgrasmaaier voor een groot gazon van 750 vierkante meter

Heb jij een grote voor- of achtertuin, dan kan zo wezen dat jij een sterkere robotmaaier nodig hebt dan de bovenste twee. De maaicapaciteit van dit soort slimme robotmaaiers is dan maximaal, waardoor jij grote tuinen gemakkelijk kan maaien.

Een slimme robotmaaier dit zich bijvoorbeeld perfect leent voor het maaien van grote gazons is de Gardena sileno city 750. Deze Gardena maaier heeft een maaicapaciteit van 750 vierkante meter en kan gemakkelijk een groot gazon tot in de puntjes onderhouden. Zeker met de handige app van Gardena, ben jij voorzien van een zeer slimme robotmaaier.

Slimme robotgrasmaaier met een mulchfunctie

Zoals wij al eerder vermelden is het mogelijk interessant om voor een robotgrasmaaier te gaan met een mulchfunctie. Bij deze mulch functionaliteit wordt het gras direct gemaaid, versnipperd en vervolgens achtergelaten door de slimme robotmaaier. Het voordeel is dat kwaliteit van de grasmat wordt verbeterd, omdat de grasmat meer voedingsstoffen krijgt. Niet elke slimme robot grasmaaier beschikt over de mogelijkheid, maar het is in onze ogen zeker een meerwaarde voor elke robotmaaier.

Laatste artikelen

Bekijk de laatste artikelen!